PALAMÓS (BAIX EMPORDÀ)
El port de Palamós bat rècords en escales de creuers aquest 2009 i es consolida com el segon de Catalunya
28/04/2009 - 17:39
   imprimir  enviar a un amic   disminuir la grandària de la lletra augmentar la grandària de la lletra  
L'arribada del creuer Seabourn Legend al port ha donat el tret de sortida a la temporada, durant la qual s'esperen rebre 32 creuers amb 35.000 passatgers a bord. El secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, ha ressaltat que 'es consolida la presència de companyies grans' al port empordanès. També ha avançat que per al 2010 ja hi ha vint escales confirmades. Tot i la crisi, el sector del creuer és un dels que resisteix millor la batzegada, perquè ofereix paquets de viatge a preu tancat.  El creuer Seabourn Legend, amb 210 passatgers a bord, ha arribat aquest dimarts a les vuit del matí al port de Palamós procedent de Tarragona. L'ancoratge del vaixell al port ha donat el tret de sortida a la temporada de creuers per aquest 2009 a Palamós.

Una temporada que ha batut totes les expectatives: des d'ara i fins a finals d'octubre hi ha 32 escales confirmades de creuers al port empordanès, amb 35.000 passatgers a bord. Així, si les previsions es compleixen, quan acabi la temporada el port de Palamós haurà assolit els millors resultats de la seva història en escales de creuers.

El secretari per a la Mobilitat del PTOP, Manel Nadal, que ha estat aquest matí al port, ha ressaltat que aquest 'rècord' consolida Palamós com 'el segon port de Catalunya en escales de creuers, per darrere de Barcelona i molt per davant del de Tarragona'. A més, l'optimisme d'aquest any ja es comença a fer palès també a la temporada del 2010. I és que, com ha avançat Nadal, 'per a l'any vinent ja hi ha vint escales confirmades'.


Per primer cop, turistes alemanys

Generalment, els turistes de creuer que han arribat fins ara a Palamós són britànics, francesos o americans. Aquest 2009, però, per primer cop també faran escala al municipi empordanès turistes alemanys. Arribaran el setembre amb el creuer Mein Schiff, amb capacitat per a 1.950 passatgers (i un dels vaixells més grans que visitaran el port aquesta temporada).

A més de Mein Schiff, aquest any també faran escala al port per primera vegada els creuers Ocean Village i Silver Wind. A més, també apostaran de nou pel port de Palamós els vaixells Thomson Destiny, Thomson Spirit i Le Ponant. 

El secretari per a la Mobilitat ha ressaltat que aquest any els creuers de la companyia Thomson -que l'any passat no van fer escala al port de Palamós- 'tornen a apostar per nosaltres'. Manel Nadal ha ressaltat que aquesta temporada comença amb unes magnífiques perspectives 'perquè s'ha consolidat l'estada de vaixells de creuer grans al port i s'obre el ventall de procedències dels turistes que ens visiten'.


El sector no nota la crisi

Manel Nadal també ha ressaltat que el sector del creuer, a diferència d'altres, no nota la crisi econòmica. I és que les dades parlen per elles mateixes.

En aquest sentit, el gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, ha indicat que una enquesta feta per l'Organització Mundial del Turisme (OMT) conclou que 'el fet que els creuers ofereixin viatges a preu tancat fa que hi hagi molts turistes que apostin per escollir-los'. I ha afegit: 'De fet, de tots els sectors turístics, l'OMT preveu que aquest any només pugui el dels creuers'.

Durant l'acte que ha donat el tret de sortida a la temporada de creuers al port de Palamós, Manel Nadal i l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés, han donat una distinció al capità del Seabourn Legend, perquè aquest és el cinquè any consecutiu que el vaixell visita el port.

També s'han donat a conèixer els resultats d'una enquesta de satisfacció feta l'any 2008 a 311 creueristes que van arribar al port de Palamós. En una escala sobre el 5, els enquestats valoraven amb més de 4 punts com la modernitat de les instal·lacions, la neteja, els serveis d'informació i l'agilitat a l'hora de fer els tràmits d'arribada i de sortida.

'Troben a faltar, però, una zona de bar i de lavabos a l'estació de creuers', ha indicat Sabrià. Pel que fa a visites, l'enquesta també posa de manifest que un terç dels turistes optaven per passar el dia a Palamós, mentre que la resta feia excursions diverses per la demarcació (a Girona o Figueres, per exemple).

Aquest dimarts, una de les turistes que s'ha quedat al municipi ha estat la Doima Espey, que viu a Texas, als Estats Units. Abans de tornar al vaixell, comentava que havia visitat l'església de Palamós i el mercat. 'Tant a mi com al meu marit ens ha agradat molt: hem vist músics al carrer i una gran varietat de productes i, a més, per primer cop hem tastat els xurros', comentava.


Moment dolç

L'estadística dels darrers deu anys en escales de creuers confirma aquest moment dolç que viu el port de Palamós. En el període comprès entre els anys 1998 i 2008, el port ha rebut un total de 55.530 passatgers i hi ha fet escala 188 creuers.

D'aquesta manera, si es compara el número de passatgers rebuts durant aquesta dècada amb els 35.000 creueristes que arribaran enguany, només aquest 2009 passaran per Palamós el 63% del total de passatgers que hi ha fet escala en tots aquests deu anys. Pel que fa a creuers, les 32 escales confirmades representen el 27% de les que el port ha rebut en aquests deu anys.
  imprimir imprimir  mostrar en pdf mostrar en pdf  enviar a un amic enviar a un amic
favorits  del.icio.us  digg it!  meneame